tisdag 31 mars 2009

Månadsbilder

Det är en riktigt rolig & trevlig idé det där att fota i trädgården från samma ställe och se skillnaderna månad efter månad! Jag hänger på så klart.
Mellan januari och februari var det inte så stor skillnad, men nu är det i alla fall ingen snö. Färgerna i naturen går ju fortfarande i gr-br-gr, men snart blir det ändring!
Det (nästan) enda färginslaget jag har i min trädgård är blåa scilla (mini-mini än så länge).
Jag har transplanterat några scilla från framsidan till baksidan av huset. Scillorna växer som "ogräs" allra närmast huset på framsidan (MASSOR med sol), men där ska det ju bli en uteplats i år, så därför måste de bort. Vi får hoppas att de trivs i sin nya omgivning. Det är väl inte optimalt att flytta dem så här års, men vi får se.

Växthuset håller på att få ett nytt golv. Sen ska växthuset inredas i väntan på alla växter som står på lut i "gästrummet" och i badrummet. Det ska bli kul.

På framsidan har jag börjat sätta ner (de nya) skyltarna för de olika örterna och en "rabarberfälla" har jag fixat av en STOR svartmålad terrakottakruka.

Jag grävde ju upp & om & flyttade hela trädgårdsdelen på framsidan i höstas, så det är väldigt spännande att se vad som klarat sig, vad som har spritt sig och vad som tråkigt nog inte kommer upp igen (om jag nu kommer i håg det).

Tänk om det kommer upp en massa skott från trädet jag sågade ner förra året!?!?

Bara som "hämnd" för att det inte fick vara kvar.
Ett underbart prydnadskörsbärsträd som var ljuvligt vackert ca 2 veckor per år.
Övriga delen av året var det bara "jobbigt", trädet alltså.
Så här såg det ut innan jag sågade ner trädet.
Bästa trädgårdspysslarhälsningar från

♥♥♥♥♥ Eva Linnea ♥♥♥♥♥

måndag 30 mars 2009

Ledig måndag

Efter den så otroligt lugna & behagliga (men ändå intensiva) helgen, kände jag verkligen för att GÖRA nå´t mer aktivt, så jag satte i gång med mina trädgårdsarbetsuppgifter som jag har listat i kolumnen till vänster.
Trädgårdsplattorna på framsidan gick att lyfta upp, så det fick bli den punkten som skulle åtgärdas. När det väl var klart, började jag förbereda växthuset genom att lyfta ut alla grejor som stod på golvet.
Och då kom jag på att det var ju bara att fortsätta! Vad var det att vänta på? Vädret var ju helt OK - Inget regn och ingen snö och några plusgrader, även utanför växthuset. Ja, varför inte? Vad kan man önska sig mer? Och så satte jag i gång.
Lägga trädgårdsplattor som golv i ett växthus är ett tungt arbete, men jag kom i alla fall halvvägs. Fortsättning följer i helgen (om inte förr!).
I pausen får jag glädja mig åt att paprikan (från förra året) snart kommer att börja blomma i det varma badrummet.
Vilken känsla det är att titta till sina odlingar på morgonen och plötsligt få se att det har kommit blommor. Det är livet det!

Hjärtliga hälsningar från

♥♥♥♥♥ Eva Linnea ♥♥♥♥♥
I morgon är en ny arbetsdag, även för mig.

söndag 29 mars 2009

Rapport från yogahelg 3


Vi har tillbringat två hela dagar (lördag-söndag) tillsammans med den här härliga indiska kvinnan, Maitreyi. Vi har tränat yoga, tränat yoga och tränat yoga igen. Maitreyi berättade även mycket om och omkring yoga. Yoga-teori blandades med berättelser från den indiska traditionen, "gudasagor", sedelärande berättelser och förklarande texter.
(Klicka på någon av bilderna så kommer du till Maitreyis hemsida)
Vi tränade asanas (positioner/rörelser) främst i grupperna jathi och kriya.
Jathis är rytmiska rörelser som värmer upp i början av ett träningspass och kriyas är en serie positioner/rörelser som tillsammans med andningen renar kroppen innan den egentliga yogan börjar. Jathis och Kriyas är väldigt lugna och långsamma, men sätter i gång cirkulationen/pranan/livskraften på ett mycket effektivt sätt. Jag blir i alla fall väldigt varm under övningarna.

Vi fick också träna på mantran (ljudning) och mudras (handpositioner/gester).

Som de andra helgerna är det så mycket att smälta att det är en enda röra i huvudet, men så småningom klarnar bilden. Vi får ju också mycket material som ska läsas och bearbetas på olika sätt. Dessutom har vi alltid en livssilsförändringsuppgift också. Jag ska meditera. Jag har aldrig mediterat förut, så det ska bli spännande att se vad det är!


Jag är ledig i morgon, måndag, som tur är. Då ska jag plugga (lite) och ta igen mig och börja kolla lite ute i trädgården om man kan göra nå´t (i alla fall till nästa helg förhoppningsvis).

Ha en skön vecka!

Kram från

♥♥♥♥♥ Eva Linnea ♥♥♥♥♥

lördag 28 mars 2009

Trädgårdsmässan

Jag var ju på trädgårdsmässan i går, innan jag tog mig till yogakursen.

Jag träffade Eva Robild på hennes föredrag, köpte (givetvis) hennes bok och fick den signerad, Eftersom jag inte skulle hem direkt efter, blev det inga blommor köpta men däremot tidningar och, som sagt Eva bok "Perenna rabatter". Och det är tungt med tidningar och böcker, vill jag lova!! Jag tog inga bilder på trädgårdsmässan, men det har andra gjort (tex Träd gård en). Gå i där och kolla om ni inte hade möjlighet att åka dit själva.

Jag kan sammanfatta trädgårdsmässa för min del med:
DET ÄR MYCKET!
Alldeles för mycket!
Alldeles för mycket av ALLT: människor/besökare, kvadratmeter, utställare ......... Alla (firmor) är där, för antagligen är det så att om man inte är det så finns man inte!?

Nu låter jag väldigt negativ, men det är gigantiskt. Man ser inte saker för alla grejor liksom. Jag hängde ju mer eller mindre på låset, och det var tur det. Jag kunde vandra runt ett litet tag innan Evas föredrag och faktiskt tycka att det var riktigt lugnt och trevligt.

Jag kommer nog att hoppa över den här trädgårdsmässan nästa år. Vartannat år kanske är lämpligt att besöka denna jättemässa.

Mer om yogakursen kommer i morgon, söndag.

♥♥♥♥♥ Eva Linnea ♥♥♥♥♥

torsdag 26 mars 2009

Vita tändsticksaskar

Vill bara visa mina vitmålade tänsticksaskar.


Jag har ju målat några stora terrakottakrukor vita (och några svarta) och när jag ändå var i gång med penseln, fick mina tändsticksaskar ny "outfit". Ibland störs jag väldigt av vissa färger och mönster! Och då har jag lärt mig här i blogglandet att då målar man över det, helst med vit färg. Mycket bra lärdom.

Kram Eva Linnea
PS. Gå även in och kika på min blogg "Häxor & Änglar". Nu när växtsäsongen närmar sig och frön & sticklingar ska i jorden, bloggar jag mer och mer där. DS

YOGA-helg nr 3

Efter att jag har varit på "Nordiska Trädgårdar" i morgon och gått mig jättetrött, njutit av alla vackra saker, växter, föreläsning & utställningar, förhoppningsvis fått något i magen & förhoppningsvis träffat några bloggare, styr jag kosan in till sta´n igen för min yoga-helg nr 3.
Är det ett bra upplägg av dagen tror ni?
Jag tror att det kan bli ganska tufft jag.

Vi får väl se på söndag, när jag kommer tillbaka och bloggar igen.

Ha en jätteskön fredag-lördag-söndag önskar

♥♥♥♥♥ Eva Linnea ♥♥♥♥♥

En lite föraning om påsken.

onsdag 25 mars 2009


Nu när vintern har tagit ett omtag i Stockholm igen och låter oss vänta på våren ytterligare några dagar/veckor/månader (?), får vi glädja oss åt trädgårdsmässan "Nordiska Trädgårdar" på Älvsjömässan i stället.

Jag ska dit på fredag klockan 10:30 och lyssna på Eva Robild (Hon med "Perenna trädgårdar" ni vet!) som har bloggen "Med fingrarna i (j)orden".

Är det fler som ska dit?

Kram från
♥♥♥♥♥ Eva Linnea ♥♥♥♥♥

Våffeldagen

Jag erkänner: Jag har inget våffeljärn!
Men jag klarar mig ganska bra ändå, trots allt.

Jag är absolut ingen vän av en massa apparater som står i skåpet den största delen av året, för att bara tas fram vid ett (eller enstaka) tillfällen per år. Jag är över huvud taget inte någon vän av en massa apparater för än det ena och än de andra.

Undantag: dammsugaren, tvättmaskinen och diskmaskinen.

De enda köksapparaterna som jag riktigt gillar är min hushållsmaskin, min vattenkokare och min mixerstav.

Brödrosten (på bilden) är undanställd och min espressomaskin svärvar i omedelbar fara att bäras ut/säljas. Visserligen används espressomaskinen varje dag, men den står framme och tar upp plats, och det gillar jag inte. Jag vill ha rent och lättstädat på köksbänkarna. Det är snyggare också utan en massa saker om står framme!

Brödrosten var en kul färg- & mönsterklick (blommig), men som sagt, nu är den undanställd.

Alla mina saker som står framme står uppe på hyllorna i köket, eftersom jag inte har några överskåp utan öppna hyllor. Men där står det desto mer grejor!


När de här bilderna togs hade jag inte hunnit plocka upp alla grejor som står på hyllorna numera. Men det ändras ju hela tiden! Den röda hushållsmaskinen (på nedre bilden) är tex undanplockad. Så här såg det ut på hyllorna i oktober förra året, när vi firade Halloween (som ni ser!?).

Tavlorna köpte jag i Luxemburg, det danska porslinet är "arvegods" från mamma & pappa och det gamla fiaspelet i trä har jag hittat på loppis. Jag får nog ta nya bilder till påsk tror jag!

Vilket inlägg det blev bara för att jag "måste" erkänna att jag inte har något våffeljärn!

Kram Eva Linnea
PS. Gå även in och kika på min blogg "Häxor & Änglar". Nu när växtsäsongen närmar sig och frön & sticklingar ska i jorden, bloggar jag mer och mer där. DS

söndag 22 mars 2009

Digiflora.se

Jag har hittat en ny intressant hemsida: http://www.digiflora.se./
Det stod om skaparna i SvD i dag.
En hemsida väl värd att besöka!

Kram
Eva Linnea

lördag 21 mars 2009

Helg

I helgen ska jag kurera en liten retlig förkylning och läsa om Tyras växthus i Allers Trädgård. För att förgylla min smoothie har jag investerat i en färsk mynta och jag ska dricka mycket "Drakens te". Allt KRAV-, rättvise- & allt möjligt-märkt, som det helst ska vara.
Ha en skön helg ni med!
Eva Linnea

fredag 20 mars 2009

Mina hjältar i trädgården/My Heroes in the Garden

Det här är mina hjältar/hjältinnor i trädgården. Så tidigt!
These are my heroes in the garden. So early!

Scillorna alldeles invid husväggen kommer alltid först, men lilla "Clematis Macropetala", det är nog lite för tidigt för dig att börja växa redan nu!

The Scillas just near the house are always first, but dear little "Clematis Macropetala", it´s too early for you to start grovin already!

Jag önskar er alla en skön helg!
I wish you all a nice weekend!
Eva Linnea

Se fler bidrag till Blommande fredag/Blooming Friday hos Katarina/Roses & Stuff

torsdag 19 mars 2009

Vårdagjämning i morgon

I går var det den första riktiga vår-dagen här i Täby, tycker jag. SOLEN lyste nästan hela dagen. Jag firade genom att ge växthuset en ny termometer som jag kan avläsa inifrån huset. Det blev 20 grader varmt i växthuset (såg jag) och den automatiska fönsteröppnaren öppnade fönstret någon centimeter. Finemangs att den funkar, för jag glömde ta bort den innandet blev kallt. Slarvigt men sant!

I dag tittade SOLEN fram flera timmar och jag tog mig en skön promenad mellan två kunder. Och i morgon är det vårdagjämning; dag och natt är lika långa.

Nu börjar det bli mycket som ska gro & växa innan det är dags att få komma ut i växthuset.

Ha en skön torsdagskväll!

I morgon är det "Blommande fredag". Då ska jag fota de absolut första blommorna som har kommit upp i trädgården. Gissa vilka?

Eva Linnea

Ordning & reda

Nu har det blivit lite bättre ordning på mitt skrivbord. Eller vad säger ni?

Jag passade på att fixa en ny "bakgrund" så man slipper se det där korset. Det är en (ny) kökshandduk som jag har häftat fast i den övre hyllan med en häftpistol.

(Hoppsan, det blev en mörk bakgrund!)

Ja, skrivbord och skrivbord föresten, det är en extra djup hylla i ett Hyllcenter-system som jag har som skrivbord. Datorn (en laptop) ligger på en utdragbar hylla under. 80 cm brett bara, och då vill det till att hålla ordning.

För målning, sömnad & annat pyssel har jag två bord till; ett högre och ett lägre (än normalhöjd).

Mycke´ bord är det! Men det behövs. Just nu har jag tom ett extrabord med allt som ska ut i växthuset sen.
När jag har burit ut alla blommor & blader som jag just nu har i mitt fd gästrum, ska jag (återigen) flytta mitt arbetsrum dit. TV´n blir kvar i det gamla arbetsrummet, och dit in ska jag flytta mitt yogande. På golvet ligger en svart futon-madrass som passar bra till det, iaf den lugna yogan som jag gör nu. Jag skippar gästrummet och gästerna får sova i bäddsoffan på nedervåningen. TV kommer jag också att titta på från denna futon-madrass. Med massor av kuddar ska det bli riktigt mysigt i det här rummet. Jag återkommer med bilder.
Ni vet hur det är, va? Ständigt denna (härliga) förändring! Det är sån´t som håller en ung (i sinnet) tror jag. Man får inte fastna, man ska utvecklas hela tiden.

Så nu blir det en väntan till ca början/mitten av maj innan denna ommöblering kan äga rum. Då är det (förhoppningsvis) tillräckligt varmt i växthuset, så det inte är någon (frost-) fara för de små taniga växterna.

Kram Eva Linnea
PS. Gå även in och kika på min blogg "Häxor & Änglar". Nu när växtsäsongen närmar sig och frön & sticklingar ska i jorden, bloggar jag mer och mer där. DS

onsdag 18 mars 2009

Violkopp från Viola

I dag kom ett paket från Viola på Violas Romantiska Hem. Jag vann, för ett bra tag sen, en ljuvlig liten violkopp i en av hennes utlottningar. Den skulle jag hämta på vår bloggträff, men den träffen snöade tyvärr inne för min del. Men nu är koppen här i alla fall.


Jag kunde inte låta bli att köpa en viol att sätta i koppen!
Fin va?
Tack till Viola!


Kram Eva Linnea


PS. Gå även in och kika på min blogg "Häxor & Änglar". Nu när växtsäsongen närmar sig och frön & sticklingar ska i jorden, bloggar jag mer och mer där. DS

Quinoa-groddar

....... var ingen hit! Det blev pytte-pytte-små groddar och de smakade ........ ingenting.
Ha en skön onsdag i solen (äntligen!)
Eva Linnea

tisdag 17 mars 2009

Välkommen till bords Atlas

Nu kan Atlas sitta anständigt när han kommer till sin mormor på besök. Mamma L tipsade om en jättefin barnstol på IKEA i svart/vitt. Den skulle passa så bra hemma hos mig, och det gjorde den verkligen tycker jag.
Så här der den ut:

Så nu är det bara att komma hit och sitta in den Atlas!

Kram mormor
PS. Gå även in och kika på min blogg "Häxor & Änglar". Nu när växtsäsongen närmar sig och frön & sticklingar ska i jorden, bloggar jag mer och mer där. DS

måndag 16 mars 2009

Är man galen som åker till IKEA på sin lediga dag?

Nej, inte om man åker dit en måndag och är där när de öppnar klockan 10. Då är det ganska lite folk. Men framemot 12 strömmar det till köpsugna människor, men då är jag redan på väg hem.

I dag inhandlades 8 st STORA terrakottakrukor (RÖNNBÄR, 35 cm i diameter). Krukorna ska målas svarta och ska stå på min nya uteplats. Jag målar nog inte alla 8 svarta utan behåller några naturella. Eller varför inte måla dem vita!? Snygg blandning svart/vitt/terrakotta kanske?!

Ni ser storleken på krukorna i förhållande till mina stövlar.

Vitmålarfärgsburken kom fram ändå i dag för en annan sak jag köpte; skrivbordsställ (eller vad det kan heta?). Nu ska det bli mindre rörigt på mitt skrivbord. Jag gillade alla mina burkar med pennor och grejor, men det här blir mycket lugnare.

Så i dag har det gällt att hålla isär penslarna!

Det är synd att färgen tar så lång tid på sig att torka. När jag satt igång att måla vill jag alltid att det ska bli klart snabbt.
Men det är säkert en bra "terapi" för mig att få vänta.
Växthuset ska ju inredas lite mer i år, så idag fick ett nytt vitt metallbord (LINDVED) följa med från IKEA. Lika fiffig konstruktion som alltid att få ihop bordet från det platta paket man får med sig hem!

Ha en skön måndagkväll!

Kram Eva Linnea
PS. Gå även in och kika på min blogg "Häxor & Änglar". Nu när växtsäsongen närmar sig och frön & sticklingar ska i jorden, bloggar jag mer och mer där. DS

Min besökare nummer 1000 blev .....

....... Monika på "Här & Nu".
GRATTIS till henne!!!!
Kul att det blev just hon eftersom vi har (minst) ett gemensamt; YOGA.
Monika: Maila mig ditt "önskefrö" och din adress, så ska jag (förhoppningsvis) fixa det.
Priset var ju att få ett "önskefrö", som jag förhoppningsvis kan fixa till vinnaren.

Jag vet inte hur snabbt räkneverket redovisar hur många som har varit inne, men jag tror att det går ganska snabbt. Vad jag däremot har lärt mig är att räkneverket bara registrerar samma IP-adress en gång per dag, så det "lönar sig" alltså inte att gå in flera gånger samma dag för att få räkneverket att ticka på. Så nu vet jag (och ni) det!

Ha en fortsatt skön måndag önskar
Eva Linnea

söndag 15 mars 2009

En härlig föreställning på Stadsteatern

I dag var kompis M och jag och såg "De tre musketörerna" på Stadsteatern. WOW, vilken föreställning! Det blev stående ovationer när det var slut. Det kan det inte vara så vanligt att det blir. Föreställningen var MYCKET musikalisk, (hög, ösig, rock-) musik, sång, dans och teater i en härlig blandning och de tre musketörerna var fantastiska. En riktig energi-injektion inför en ny arbetsvecka. Har ni möjlighet att få biljetter (det finns ett fåtal platser kvar fram i april) så ska ni absolut gå och se den, om ni gillar att uppleva helt nya saker på teatern.

Kram Eva Linnea
PS. Gå in och kika på min blogg "Häxor & Änglar". Nu när växtsäsongen närmar sig och frön & sticklingar ska i jorden, bloggar jag mer där. DS

Kolla om du är besökare nummer 1000!

Meddela mig med en kommentar är du jättegullig! Kolla varför här.
Eva Linnea

Mynta/Citronmeliss


Just nu har jag torkad citronmeliss/mynta -blandning som smaksättare i min smoothie. Citronmeliss/mynta-blandningen skulle jag egentligen ha haft till te-blandningar under vintern, men det blev kvar och används alltså nu till smoothie i stället.

Men jag längtar efter färsk mynta i min morgon-smoothie!

Nässla: Nässelpulver har jag i smoothien för mineralernas skull (1 rågad tsk). Nässla kan man köpa på Crearome, om man nu skulle ha slut på förrådet eller inte har möjlighet att plocka och torka själv. Där finns massor med annat i växtväg (blommor, frön, kryddor etc) på deras hemsida.


Ha en skön söndagkväll och förbered er för en ny härlig vecka!
Kram från Eva Linnea

Vill också passa på att rapportera från groddningen av quinoa-fröna att det går bra.

Pepparmynta (Mentha arvensis) - Pepparmyntsolja (eterisk olja) är stimulerande och stärker minnet. Den hjälper att tänka klart och är bra vid mental trötthet. Är uppiggande och höjer koncentrationen. Pepparmynta används bl.a. inom aromaterapi vid huvudvärk och illamående och även vid matsmältningsbesvär. Pepparmynta i massageoljan ger svalkande effekt.

Citronmeliss (Melissa officinalis)
Kallas även hjärtansfröjd pga. att den stärker (det fysiska) hjärtat.

lördag 14 mars 2009

Blir du min besökare nummer 1000!?

Om du ser siffran 1000 i min besöksräknare: GRATTIS du är min besökare nummer 1000!
Skriv en kommentar är du jättegullig, så jag vet vem det blev.
Önska några frön så ska jag göra vad jag kan och försöka fix det. Ha en skön lördag!
Kram Eva Linnea

fredag 13 mars 2009

Blommande fredag/Blooming Friday

Är det här de sista tulpanerna för säsongen?
Is this the last tulips for the season?
Jag önskar alla som läser detta en skön, vilsam, härlig & förhoppningsvis solig helg!
I wish you all who read this a nice, calm, lovely & hopefully sunny weekend!
Eva Linnea


torsdag 12 mars 2009

Kan man grodda quinoa-frön?

Undrar Eva Linnea

onsdag 11 mars 2009

Färdiga groddar



Så det blev en "burgare" med stekt kycklingbröstbit, egentillverkad tapenade, färsk ananas och GRODDAR till middag i dag. Det smakade smaskens.
Det tog alltså bara några dagar att få tillskott i "grönsakslandet" med hjälp av några msk små, små frön, en glasburk, en gummsnodd och en ituklippt diskrasa (Obs ren, ny, oanvänd trasa)

Ha en bra dag!
Kram Eva Linnea
(som inte vill skotta mer snö utan som vill gräva i trädgården i stället)

måndag 9 mars 2009

BASILIKA & Stevia

Jag höll nästan på att glömma bort att köpa basilikafrön i år. Det har varit blomfrön & blomsticklingar för hela slanten. Men i dag inhandlades "Purple Ruffles" & "Lemon Scent". Frön till "vanlig" basilika var slut. Men det måste jag nog också ha.


Dessutom hittade jag "Sötflockel/Stevia"-frön. Jag letade redan förra året, men då hittade jag inte några. Det har visst varit förbjudet i EU och/eller USA att odla denna växt!?!? Det finns extrakt från stevia (i lösning) för sötning i matlagning, te etc men det får man tydligen inte säga utan det säljs som någon form av kosttillskott/hudbehandling eller vad det är.



Är det någon som vet mer om det här?
Extrakt från Stevia är 200 gånger sötare än socker och helt utan kalorier. För bra för att vara sant. Det är kanske därför det är/var förbjudet? Bladen kan användas för att söta te/kaffe. Hackade blad strödda på kokta grönsaker förhöjer smaken. "Experimentera själv" står det på fröpåsen.


Ja, experimentera är väl bara förnamnet på detta äventyr! Jag återkommer när plantorna har kommit en bit på väg.

Sköt om er!
Kram Eva Linnea

PS. Det gror som bara den i min gamla glasburk. DS