lördag 29 november 2008

9-armad ljusstake

Eftersom jag egentligen inte har någon lust att fira den kristna högtiden JUL försöker jag hitta alternativ till de (jul)traditioner som vi har i Sverige. Nordisk Mytologi ligger ju nära till hands och där hittar jag en hel del. Sen är det spännande & lärorikt att dyka ner i sägnerna och läsa om de gamla asagudarna och deras framfart.

Talet 9 förekommer ofta i den nordiska mytologin och dessutom är det 9 dagar mellan Lusse och vintersolståndet (21 december). I stället för att ha en 7-armad (judisk?, kristen?) ljusstake i fönstret under december har jag (äntligen) fått tag i en 9-armad. Den är i ek och mycket pampiig. Den står nu på mitt köksbord för att kunna tändas i morgon.

Det finns nedtecknat att man höll rikstäckande blot vart 9:e år, i Havamal finns en "lista" på nio dygder (eller etiska nycklar), talet nio är kraftfullt i sig, 3x3=9 (Alla goda ting är tre, vad är då inte 3x3!), Oden hängde 9 dygn i världsträdet innan han nådde vishet, en graviditet är nio månvarv (månader), resan till dödsriket tar 9 dagar, det finns 9 världar och mycket annat som symboliseras med talet 9 på olika sätt. Jag bloggar mer om en del av det här under december. (Hämtat ur olika nummer av "Mimers Källa", en tidning från Sveriges Asatrossamfund)

Så därför har jag en 9-armad ljusstake i år. Jag vill ju också ha det ljust och fint i mitt kök när jag kommer ner på morgonen, som alla andra! Den står tänd från 1:a advent (eller 1 december) till 31 december.

Kommentera mina inlägg eller maila mig om du vet mer om det jag bloggar om!

Härliga tider, strålande tider!
Hälsar Eva Linnea

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!

Nu minns jag inte vad jag sökte på - Mimers källa, kanske - för att sedan hamna här hos dig! Blev glad av att se den fina ljusstaken - jag tror jag ska försöka göra något liknande!

Som hedning tycker jag att vi skall ta tillbaka ordet/namnet jul på vårat vinterfirande! Det är ju VÅRAT ord från början! De kristna kan alltids - just som i andra länder - använda ordet kristmässa om sin fest och låta oss få tillbaks vårat ord.

Hoppas det går bra att kommentera ditt över två år gamla inlägg - och under alldeles fel årstid dessutom! ;D

Allt gott och en härlig vår till dig!

Anonym sa...

9-armad ljusstake är judiskt faktiskt. Hoppas du kommer på att du behöver Gud, han älskar dig och väntar på dig.

Anonym sa...

Och julen är faktiskt inte kristen heller, Jesus föddes förmodligen inte då, utan det var de okristna katolikerna som tog in solens högtidsdag och försökte göra den kristen. Gud väntar på dig, han vill ha en relation med dig, det enda du behöver göra är att med uppriktigt hjärta söka honom.