söndag 23 november 2008

SvD i dag: Mardrömmen på Borneo

FOTO: MATTIAS KLUM

Om ni inte har SvD; läs på nätet här!

Användningen av palmolja har fått kritik förut, men nu börjar det osa riktigt hett!


FÖRSLAG: Använd naturkosmetik! Där finns innehållet klart deklarerat och "göms" inte under beteckningen "vegetabilisk olja/fett".


Från SvD:

"Och varför all denna palmolja? För att den är billig, för att palmen är så lönsam, oslagbar vad gäller produktivitet. Eftersom den växer vid ekvatorn kan den producera året runt. Ett hektar ger i snitt 3 ton olja per år, och på de mest effektiva plantagerna kan man pressa ut det dubbla. För att få så mycket olja från raps, solros eller soja krävs det upp till tio gånger större odlingsytor."


"Och vad används den till? Palm­oljan gör schampo och tvål krämigare, kosmetikan mjukare. Den ingår också i margarin, choklad, glass, kakor, kex och chips. Palmolja finns i hälften av alla förpackade varor ute i handeln. Den används också, fast i mindre skala, som biodiesel."


Det finns (kanske) tröst?!


"Men nu är den ”gröna” palmoljan på väg. För två veckor sedan kom den första skeppslasten med certifierad palmolja till Europa/Rotterdam. Det betyder att oljan uppfyller vissa krav på ekologiska, sociala och ekonomiska hänsyn.Bakom detta står Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO), en grupp som samlar odlare, producenter, importörer, miljö- och naturskyddsgrupper, hela kedjan av intressenter.Den första certifierade oljan kommer från tre stora plantager i Malaysia och Papua Nya Guinea som uppfyller RSPO:s krav på uthållig produktion.– Detta är en viktig milstolpe både för att rädda hotade skogar och orangutanger, säger Lena Tham. Nu finns inga ursäkter längre. Nu går det att ställa krav på företagen."

Det här var ett inlägg från Häxan Blåzippa

Inga kommentarer: