torsdag 4 december 2008

Jul


Varifrån kommer ordet jul?
WIKIPEDIA: Jul (av det fornnordiska ordet jól) är en gammal tradition, firad i slutet av december, vilken har flera olika ursprung. Bland annat finns den fornnordiska julen som var allenarådande i Norden inpå tiohundratalet och som firades av nordborna i samband med midvinterblotet (jólablótet), och den kristna julen, tidigast känd från år 336,[1] som firas till minne av huvudgestalten Jesus födelse den 25 december (ett datum som saknar grund i evangelierna, men som valdes av romarna på 300-talet, i samband med kampen mot hedendomen). Idag firas julen dock mer sekulärt, med få religiösa inslag. Den svenska julhögtiden ingår den 24 december (julaftonen, aftonen före juldagen) och avslutas den 6 januari (trettondagen).
Sveriges Asatrossamfund: Jul har en stark hednisk förankring i Sverige. I många andra länder kallas högtiden Kristusmäss (Christmas), men i Sverige har vi behållt det gamla namnet jul som är kopplat till julens gud Jôlnir - som är ett annat namn för Oden.
Ha en bra tors-dag! Önskar Eva Linnea
Vill du läsa mer om vad som händer mig så kika in på CinderELLA.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Det finns mycket läsvärt hos häxan!
Nioarmad ljusstake, intressant. Själv är jag ju inte troende heller, utan tar julen,som gubben älskar, som bara tradition! Visst blir det fint när man slår in presenter i annat än presentpapper. Ett år slog jag in presenterna i bld från en uppslagsbok (dubblett), och jag har slagit in i tidningspapper, klistrat på småsmå bitar av presentpapper, som collage. I år har jag inte orkat tänka på det än.
Hulda

LillaFlisan sa...

Men gud så intressant!

Kram

Flisan

♥ Fyra årstider sa...

Idag har vi varit i kyrkan med barnen och lärt oss en del om jesusbarnet. Intressant.
Kram Lotta