lördag 25 juli 2009

Senaste nytt från trädgården

Mina blomfrösådder har väl inte varit så där väldigt lyckade! Det är svårt har jag lärt mig, både av egen erfarenhet och av andra. Det är bättre att köpa sticklingar, iaf när man är nybörjare.

Några blomfrön har dock tagit sig riktigt bra: hänglobelia, Mayas tagetes, Black Beauty och Sonata White (de två sista inköpta frön från Luxemburg).

Fördelen med att sätta egna lobelia-frön är ju att man har egna/nya blommor när de köpta/gamla har tagit slut. Det tar ju sin lilla tid att få dem att blomma!

IMG_2807IMG_2804

Mayas tagetes (låg sort)

IMG_2795IMG_2797

Black Beauty (Nemophilia discoidialis)

(Med lite god vilja kan man se blommorna på bilden ovan, men de är pyttesmå!)IMG_2777IMG_2772IMG_2773 IMG_2775 IMG_2776

Sonata White (Cocmos bipinnatus) kommer så småningom att få vita blommor. Hoppas jag!

IMG_2801 Av några blomfröer har jag åtminstone fått ETT frö att gro; anisrot (har visat den tidigare) och hängpelargon (Visst är den söt?). IMG_2786Hängpelargonen har jag satt i en egenhändigt gjort keramikampel. Den syns till höger i ampeln. Till vänster en fuchsia (Tinkerbell).IMG_2788IMG_2785 Fuchsia-sticklingarna (50 % har klarat sig) på väg att börja blomma, malva-plantan jag fick av massagekollega M blommar (Vilken härlig färg! Jag blir lyrisk.), akleja-fröna som blivit plantor (har jag visat tidigare) är utplanterade och någon vit “prästkragsliknande” blomma har klarat omflyttningen tvärs över gången.

IMG_2726 IMG_2779IMG_2780

Snart får jag GULA rosor i min stora kruka!

Den krukan som har övervintrat i växthuset. En riktig tuffing som kommer igen med blommor efter en omplantering och övervintring nästan “utan skydd”.

IMG_2798IMG_2799

Sist, men inte minst, så har jag ganska mycket lavendel i år. Jag har redan börjat att plocka in blommor för att torka. Än så länge får de mellanlanda i en vas för “lyst” innan de hamnar i min frötork.

IMG_2808IMG_2811 IMG_2809 Ha en härlig helg ni alla i BLOGGLANDET!

5 kommentarer:

Hannele sa...

Många fina krukor, den svarta var fräck, kram.

Unknown sa...

Men så söt den där svarta var. Jag blev förälskad direkt kram

Anonym sa...

Hej!
Oh nej, jag glömde din namnsdag! Fast jag visste! Grattis i efterskott! Ja, det var verkligen mycket lavendel du hade! Klipper du ner dina på våren?
Hulda

Viola sa...

Det finns verkligen mkt att njuta utav i din täppa, ska nu hemma och sända order och inmorgon blir det Dalarna och Värmland må-fr...ser jag fram emot..ha en fin dag, kram

Växthusmadam sa...

Men hur har det då gått med tomaterna????? Om några dagar åker jag hem från semestern och kollar bedrövelsen bland mina vita flygare som i två veckor har kalas fritt därhemma......
Växthusmadam