onsdag 6 januari 2010

Nöbbele del 1 - Beskrivning av huset

Efter att inledningen på “The Nöbbele Story” blev som den blev, är det äntligen dags för:
Nöbbele del 1 - Beskrivning av huset
Det är en fristående villa i vitt mexitegel från 1973. Tidsenligt är alla fönster och ytterdörrar i brunbetsat trä och det är “naturellt” furutak i hela huset. Undantag på två ställen där det är (snyggt!) vitbetsat. Genomgående är färgerna ljusa i huset, så någon omedelbar renovering behövs inte för att kunna bo där utan att få migrän. Möjligtvis kan man undanta badrummet där badkar, handfat & toa går i gult. Men det får bli på sikt att byta till vitt.
Trädgården är tämligen irörd, för förra ägarinnan var inte så intresserad av blommor. Däremot har träden fått växa på sig under de 20 år som hon har bott där. Fram med sågen! Jag vill ha mer luftigt och är inte så himla rädd för insyn. Huset ligger på en återvändsgata, så någon större trafik blir det ju inte utanför.
I byn finns skola, kyrka, äldreboende och eventuellt också ett dagis/fritis vid skolan. Sen är det villor för resten. Det är ca 10 km till närmaste ICA, vårdcentral, frissa, pizzeria o dyl, men det är det OK att leva med.
Uppvärmningen är direktverkande el, och det börjar ju nästan bli “olagligt” så luftvärmepump (el dyl) står nog högst upp på förändrings-/investeringslistan. I öppna spisen “eldar man för kråkorna”, så där blir det bara eld från blockljuslågor till att börja med. Tyvärr ligger gillestugan i ena änden av huset, så det blir nog svårt att få bra uppvärmning även från en modern spis (typ kassett). På planen över huset är det gillestuga där det står FRD/UTERUM. Det är det inte, uterum alltså.
IMG_5638
Vardagsrum, entré/hall och allrum är “i ett” och köket har ingen dörr, så det är en härligt öppen och luftig planlösning. Det större sovrummet blir mitt sovrum och det mindre blir gäst- & barnbarnsrum. Köket är tillräckligt stort för att sitta och äta i och i köket är det utgång till gillestugan och den nya grovingången. I “MATK” (det lilla förrådet längst till vänster) blir det klädupphängning. Jag misstänker att det kommer att vara den “nya” grovingången jag kommer att använda mest. Den ligger ju närmast när man kommer från bilen.

Huset ligger i rakt väst-östlig riktning med ingången i norr och med största delen av trädgården i söder. Drömläge!

Fortsättning följer.

YEva LinneaY

5 kommentarer:

Viola sa...

Den här följetongen kommer jag att följa med glädje, planlösningen tycker jag ser himla bra ut...och kan tro att den trädgården kommer att förändras..:) ha en fin dag, KRAM

Annika Christensen sa...

Tack för beskrivningen. Då kommer du att ha lite att göra.
Fast samtidigt så är det ju bra att det går att bo i det direkt.
Värmepump har dottern precis beställt det skall vara väldigt bra.
Trädgården låter spännande.
Såg ner träd?? Mmm jag får nog först se innan jag tycker till om det. Hi hi
Ha det gott
Annika

Anonym sa...

Bra planlösning! Så kul det blir med all planering och förändring! Men du, ta inte ner träd i början. Träd måste det finnas i en trädgård, så lev med dem i ett år iallafall, sen kan du gallra försiktigt! Tänk så ljuvligt det är att sitta under ett träd en solig dag, vilken härlig svalka, som inga parasoller kan skapa! Och så vackert med skir grönska på våren. Och dramatiskt spiriga på vintern. Och höstfärgerna! Nej, nej, tänk efter före, lääääänge...
Hulda

Bodil sa...

Va kul att få se och höra lite om ditt nyinköpta hus. Riktigt trevlig planlösning!!!
För dig som är van att renovera och dona blir ju det här rena drömmen at få förvandla.
Ser verkligen fram mot alla förändringar!!!
Kram Bodil

Glädjekällan sa...

Var rädd om träden är min första spontana reaktion men jag vet ju inte hur där ser ut.
Spännande att få höra mer.
God fortsättning
Birgitta