lördag 13 februari 2010

Kinesisk nyårsafton i dag

I dag avslutas året i den kinesiska almanackan och 
kineserna går in i Tigerns år.

Hämtat från Östasiatiska Museets hemsida:

Tigerns år 14/2 2010-2/2 2011

Tigrar har en speciell ställning i kinesisk kulturhistoria. Tigern är djurens konung och är modig, äventyrlig, generös, impulsiv och auktoritär. Som symbol för makt är den troligen lika gammal som draken.

Tigrar blir antingen ledare eller rebeller och de älskar att befinna sig i centrum. De har stor karisma och pondus och söker sig gärna till yrken där de kan få uppmärksamhet. Tigerns charm räddar den från de flesta problem. Den tidiga våren är enligt tigern den bästa årstiden.

TIGER

Hämtat från Kinaresors hemsida:

Det kinesiska nyåret är en viktig familjehögtid, då släkten samlas, äter tillsammans och ger presenter. Man äter gärna fisk, eftersom ordet fisk på kinesiska uttalas likadant som ordet för överflöd, och därför ger hopp om ett nytt år dignande av rikedomar. Man ger också så kallade hongbao, röda kuvert med pengar i – förr i tiden en mindre, symbolisk summa, men idag upp till tusentals kronor – som oftast ges av de äldre till de yngre.

På nyåret dekorerar man hemmen med röda lyktor – en lyckobringande färg – och på ytterdörren klistrar man rimmande parallellverser som bådar gott för det nya året. Dessutom smäller man smällare – många smällare – då oväsendet och de höga knallarna anses kunna skrämma bort onda andar.

Tigerns år inföll senast 1998, eftersom alla årsdjur återkommer i tolvårscykler. Så om man ska tro den kinesiska folktron finns det därför i år extra många tolvåringar som är modiga, djärva, och självständiga, men också generösa och svaga för smicker – personlighetsdrag som förknippas med tigern.

 tigerbanner
Jag kommer alltså att bli mormor till en liten tiger!

  

8 kommentarer:

Viola sa...

Ser fram emot att ha dig här, kommer vägbeskrivning ,men efter Nyköping åker du mot Jönåker och sedan tar färja över till mig från Kvarsebo, går faktiskt väldigt snabbt från Stockholm, ha en fin dag, kram

Willewira sa...

En liten tiger i familjen! Härligt!

Kul läsning för övrigt... tänk vad mycket det finns som man inte har en aning om.

Det ska bli kul att träffa dig hos Viola - jo, jag ska dit. Självklart!!
Bara sjukdom kan hindra mig. :)

Ha en skön lördag, vännen!!
Kram
Willewira

PS. vi får väl ha våra fina ringar på oss på bloggträffen.... :)

Lena sa...

Kul läsning.
Jag hade ingen aaaaning om att det var Kinesiskt nyår idag.
Då kan man ju ha en nystart idag också om man vill.
Hur tar man reda på vilket av våra år som är ett djurår i det kinesiska året. Jag har velat veta vad jag är och det skulle vara kul att veta barnens år?

Växthusmadam sa...

Alltid så spännande information när man kommer hit till dig!
Ha en riktigt skön söndag önskar Växthusmadam

Wenche sa...

Kul läsning!

Fyra årstider ♥ Fotoblogg sa...

Tittar in och ger dig en alla hjärtans ♥kram /Lotta

Anmaja sa...

♥ Grattis till att bli mormor till en tiger - en tigermormor!

Anmaja

♥ Hannele sa...

Fest jämnt :)