tisdag 27 april 2010

Nya växter i min trädgård

Lammöron, en sibirisk klematis och ett vildvin har fått nytt hem hos mig.
IMG_7117IMG_7119
Lammöron hade jag ingen aning om att det fanns innan jag följde en blogg som heter “lotten vita och gröna” Hon gör allt möjligt pynt av just lammöron. Så jag “skyller” på henne nu när det finns lammöron i min trädgård. Jag kanske inte kommer att göra så mycket pynt av bladen, men man vet ju aldrig. Jag föll mer för namnet och för de “ulliga” bladen. Hoppas de kommer att trivas.

Jag satte humle för några år sen, för att den skulle slingra sig runt mina rosenbågar, men den har tagit sig dåligt. Nu har jag satt en klematis och ett vildvin för att få växt på mina rosenbågar. Humlen kanske tar sig bättre nu när den har fått sällskap?
IMG_7097IMG_7099
IMG_7120IMG_7123
Murgrönan, som skulle komma växande från andra sidan av rosenbågarna, har tagit sig men växer otroligt långsamt. Så det är bara att ha tålamod och vänta. Svårt men nyttigt.
Naturen bestämmer, inte du!
IMG_7124IMG_7126

Skön kväll önskar

9 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, men dessa klättrare ska nog klättra! Jag satte ju klematis vid utedäcket på hösten och nästa sommar, förra sommaren, tog den rejält med fart. Vildvinet tog det lugnare men växte iallafall en och en halv meter! Så efter ett par somrar ska du se att du har det jättefint! Försökte med humle en gång också, men den var knepig och inte alls växtvillig. Har du någon kaprifol? Min växer tämligen bra. Ska bloi så spännande att se hur deras andra säsong blir! I mina tankar är de ljuvliga!!
Hulda

Tigris Predikantan sa...

Lammöron har jag inte men vill ha: de är så sköna att ta på *ler*!

Anmaja sa...

Så skönt att sitta o klappa på lammöron! Söta är de också. Men de kanske inte vill bli klappade lika mycket som min Lussekatt.

"Vila aktivt" låter perfekt!

Anmaja

Katarina sa...

Vilka fina kllättrare du har planterat! Vildvinet är så tjusigt på höstkanten!

Laila sa...

Har en sådan klematis som du köpt och den växter bra och översållas med blommor i maj-juni. Väldigt tålig är den också. Har månadssmultron vid dess "fötter" eftersom jag hört att klematis gärna vill ha något som skuggar stammarna längst ner. Vildvin blir man ju glad av på hösten. Hoppas bilden håller vad den lovar!

Om du vill få fart på humlen kan du göra ett litet experiment och sätta några nässelplantor runt omkring den. Det låter helstolligt att plantera "ogräs" med vett och vilje men faktum är att nässlans rötter kan stimulera växter i dess närhet!
Fruktträd och rosor gillar också nässelsällskap.

Anja sa...

Hej Eva Linnea!
det riktigt "känns" att du glädjer dig åt dina nyförvärv! Det är härliga tider och vi brinner nog alla för lite nytt i trädgården.

Du har ett svar i min blogg över din undran om roddisen!/Anja

Glädjekällan sa...

Lammöron är härligt ludna vare sig de blommar eller inte. Själv gillar jag bäst de som inte blommar.
Som svar på din fråga hos mig: Varför det heter just julrosor - har jag egentligen ingen aning om ... men rövarmor i blekingeskogarna hon visste hon, minst lika mycket som de gamla munkarna...
Då gäller det att läsa Selma Lagerföfs berättelse om just Julrosen...
Skrock -- och felinformation...
Ha det gott
Birgitta

Hanneles paradis på Hisingen sa...

Lammöron är så mysiga.

Maria Berg sa...

Det kan ta 4-5 år innan murgröna vill sätta fart och växa men när den väl börjar så finns det inget slut.

jag satte en Humle som var si så där 20 cm ovan jord och 10 cm rötter, året efter ångrade jag mig och ville ha upp den över 2 meter rötter som var en diameter på 2-3 cm - snacka om växtkraft.

Alla dina sådder ser ut att må bra.
Squash kan jag skall prov att sätta du inspirerade mig.

Lammöra har jag och mina barn tycker det är så skönt att gå och känna på.
Min 4 åring var ute och kände på alla vivior idag, hon smekte dem så nätt och bröt inte av en ända!

Må så gott,
MB