tisdag 22 juni 2010

TrädgårdsTema vecka 25 - Blomprakt

Det var sommarsolståndet i går och vi hade årets längsta dag.
Nu vänder det, nu blir det mörkare igen! :(

“Men först ska vi fira midsommar, som i år infaller hela fyra dagar efter sommarsolståndet. Att de båda dagarna sällan sammanfaller beror givetvis på att vi har beslutat att midsommarafton alltid ska infalla på en fredag, mellan den 19 och den 25 juni. En helt riktig midsommarafton, med firande den 21 juni, samtidigt med sommarsolståndet, inträffar nästa gång 2013.

Fast tidigare firade vi inte heller midsommar på den riktiga dagen. Redan på 300-talet beslutade den kristna kyrkan att tidpunkten för midsommarfesten skulle vara den 24 juni på Johannes döparens dag.

Detta blev datum för midsommardagen i Sverige och följaktligen inföll midsommarafton den 23 juni under mycket lång tid. Detta ändrades 1953 då den nuvarande ordningen infördes.” (SvD 21 juni)

Några dagar till får jag beundra blomprakten i min lilla täppa i Täby. Den största blomprakten står digitalis för just nu. De är på väg att slå ut nästan allihop. Pionerna kämpar på och kommer på andra plats. Vallmon är utblommad men kommer på tredje plats ändå. Humlen intar en tveksam fjärdeplats (inga blommor!) men den får pris för god växtkraft. Steppsalvian kommer femma. På sjätte plats sätter jag de utblommade “Allium”. Sjunde plats tar lammöronen. Som åtta placerar jag stockrosen (in spe). Nia är utan tvekan den lilla rosa löken (som jag glömt namnet på) och på tionde och sista plats sätter jag den enda ros som finns i min  täppa.

IMG_7954IMG_7955IMG_7956IMG_7957IMG_7965IMG_7964IMG_7968IMG_7971IMG_7963IMG_7953IMG_7960IMG_7970IMG_7977Mer som blommar (kärleksörten snart):
IMG_7961IMG_7962IMG_7966IMG_7967
Jag får nog mitt första smultron innan jag åkerIMG_7974

Se fler bidrag till “TrädgårdsTema” hos Maria på bloggen “Marias Trädgård”. Lämna ett bidrag du också!
skördetema

En fortsatt skön tisdag önskar

8 kommentarer:

Tigris Predikantan sa...

Vackert!
:)

Marie-Nostalgi och Romantik sa...

Här fick vi en lektion i midsommarfirandet :)
Det var bra det! Den behövde jag...
Kram
Marie

Anonym sa...

Listan var kul! Ja, midsommar ja, hoppas på vackert väder, ska ha gäster...
Hulda

Viola sa...

Trevlig historik, ljuvlig blomprakt du bjuder på, ha en fin kväll, kram

Laila sa...

Fina blommor! Digitalis är verkligen praktfull.
Jag njuter i fulla drag av midsommartiden med allt som blommar och allt som snart slår ut - men jag gillar inte att dagarna nu blir kortare och kortare...
Ha det gott!

♥ Hannele på Hisingen sa...

Vackert det är hos dej.

Maria Berg sa...

Vad härligt med dessa blommor. Undra om det inte är en Krigislök den röda.
Kul att hon lottade ut en fika och att du vann, grattis!
MB

Anja sa...

Ljuvliga bilder!/Anja