torsdag 29 juli 2010

Nöbbele del 34 - Trädgårdsplanering

Det verkar alltid så proffsigt att ha en färglagd “karta” över sin trädgård och det har jag velat ha på min trädgård här i Nöbbele. Jag hittade en skiss, med alla mått inskrivna, bland alla papper som jag fick när jag köpte huset. Efter en hel del pyssel & knåp har jag lyckats få en “karta” på min trädgård. Nu har jag förstorat och färglagt den. Så nu kan jag planera för framtiden på ett bättre sätt.IMG_8725 Den är inte helt klar än. Jag måste mäta ut var “Gästboken”, dungen (i det sö hörnet) och pallkragarna ligger (exakt).

Redan i år ska jag gräva upp resten av de blommor som har överlevt och placera dem på bättre ställen. Förhoppningsvis kommer de att tacka mig nästa år med bättre och rikligare blomning.

Runt äppelträdet (trädet i det SV hörnet) ska det bli en rabatt med blå och vita blommor. Först ut är den stackars blåklint som stått på norra sidan om huset. Några vita “hittebarn” från dikeskanten ska för göra dem sällskap. Nästa år ser jag framför mig vita och blå lobelia i kanten!
IMG_8698IMG_8696

Det trista stenplattsbelagda hörnet vid köksingången ska bli rabatt. Jag sparade de plattor som ligger i kanterna och tog upp resten Jag ska gräva en bit ner, fylla på med jord och plantera de skuggälskande växterna där. Jag hoppas jag gör rätt nu! Det är inte mycket sol i den hörnan och plattorna var fulla med mossa. Ormbunke (present från Maria Berg) och Skuggröna (från “gästboken”) väntar på att bli planterade. Vad ska jag ha mer?
IMG_8714IMG_8712IMG_8717IMG_8719 
De upptagna plattorna hamnade som början på en “gång” genom trädgården (återvinning!). Gräsmattan mellan huset och gatan är 5 m. Där lade jag trädgårdsplattorna ungefär i mitten och delade av gräsmattan i två delar. Där ska det växa fram rabatter, i stället för gräsmattor, på båda sidor om gången. Det är spännande att se hur det blir!
IMG_8709IMG_8710 
Den här lilla rosen kom fram när jag rensade “skogen” av cypresser ut mot gatan. Den ska få vara kvar och förhoppningsvis växa till sig till nästa år. Den har redan börjar växa så det bådar gott. Då får jag hoppas på blomning också! Den verkar ganska tanig och lite “klättrig” och det vore ju fint.
IMG_8678IMG_8679IMG_8680IMG_8681

Murgröna (som jag fått av Maria Berg) har jag satt vid de avkapade cypresserna så den kan växa och breda ut sig över den ca 120 cm höga “häcken”. Där ska jag också sätta klematis och humle. Klematis verkar ju vara tåliga växter så någon bra sort ska jag väl kunna hitta som ska trivas i norr. Sticklingar från den jag har i Stockholm ska jag givetvis försöka mig på.
IMG_8703IMG_8704IMG_8706IMG_8707 
Det är kul att planera och drömma ………. och gräva.

En jätteskön kväll önskar

4 kommentarer:

Lena sa...

Det vore härigt med en karta över trädgården. Men hur jag än ritar blir det för litet eller för stort.

Din karta verkar ju himla profsig, som allt du gör.

Den vita blomman du hittade i dikeskanten är väll kamomill.

Katarina sa...

Vilket härligt projekt du håller på med! Kommer bli jättefint!

Cajsas Faster sa...

Vilken ambitiös karta du gjort. Men så kul att ha den och titta på. Så mycket lättare att planera..kanske. Själv har jag spontanhandlat...så nu måste jag ut och gräva...men nu regnar det så det får vänta.
Ha det gott, Marie

Anja sa...

Det är så inspirerande att få ta del av dina projekt. Det ser ut som om du har mycket att göra framöver, men det blir å andra sidan fint sedan!