tisdag 4 januari 2011

Ett år i Nöbbele / utomhus

I dag före exakt ett år sen köpte jag huset i Nöbbele.
Det har varit en trevlig, intressant & spännande “resa”.
Projekten inom- & utomhus har avlöst varandra och jag känner mig väldigt nöjd med vad jag har åstadkommit (skryt!), men jag har ju haft god hjälp av
dotter L & svärson D och grannarna.
50 inlägg om hur allt har framskridit, det blir ju nästan ett per vecka i snitt. Inte dåligt, om jag får säga det själv Blinkar.
Jag har tillbringat ca 1 vecka/månad här nere + ca 7 veckors semester.
Jag ska inte trötta ut er med en massa bilder på alla projekt, men ett litet urval vill jag gärna visa. Jag börjar med trädgården/utomhus i dag och fortsätter med inredningen/inomhus i morgon.

TRÄDGÅRDEN/UTOMHUS
Upprensning
”Väggen” mot vägen kapades ner till ca 120 cm. Jag behöll några cypresser på ca 2 m och den lägsta cypressen behöll jag som den var. Häcken ska få två-tre år på sig att repa sig, annars åker alltihop bort. Men den började faktiskt skjuta nya skott redan första året. Det bådar ju gott!
IMG_6815IMG_8211
IMG_9781
Dungen i det SÖ hörnet av tomten rensades ut ordentligt. Jag gillar inte när grenarna ligger ner på marken, Jag vill ha luft mellan marken och de nedersta grenarna. “Skelettet” efter tujan såg ganska kul ut, så det fick vara kvar.
IMG_6809IMG_8366
IMG_8365
”Väggen” av cypresser på södra delen av tomten kapades till ungefär hälften (ca 2,5 m meter).
IMG_6819IMG_8294
IMG_8309
Övriga träd och buskar rensades ut och får återhämta sig under året, annars åker de bort. Jag funderar på att utöka “träd-parken” med ätbara frukter isf de sura och icke ätbara som finns i dag.
Anläggning
Jag började anlägga en bit av det som ska bli köksträdgård.
IMG_7295IMG_7351
IMG_8299
Jag började också anlägga den rabatt som ska täcka hela den NÖ delen av gräsmattan. Här ska färgskalan gå i vitt med lite rosa och lila inslag. En del av den rabatten är “Gula hörnan” och där ska det bara bli gula blommor. Några stackars överlevare från den tidigare ägaren fanns kvar och de var just gula.
IMG_9489IMG_9487
IMG_8850IMG_8849
IMG_9784
Mina gäster har försett mig med en hel del plantor och de har jag samlat i en rabatt på södra delen av tomten. Det fanns några överlevare där också. Några fick vara kvar och några flyttades norrut. Färgskalan ska jag försöka hålla lila/vit/rosa, men det beror ju på vad mina gäster tar med sig. Några “hittebarn” från växtfyndplatsen i skogen (verkar vara en allmän avstjälpningsplats för hela byn!) har också fått flytta in.
IMG_8160
Bakom “Gästboken” syns köksträdgården.
IMG_9761
Plantering
IMG_9491
Jag planterade inte så mycket, mer än i rabatterna förstås. En “fådd” rhododendron planterades norr om huset. Murgröna, humle och en vit klematis planterade jag vid häcken ut mot gatan. Förhoppningsvis kommer de att trivas och slingra sig vidare på grenarna. Jag “ärvde” hallonskott och tog några från Stockholm och planterade öster om garaget. De såg så ynkliga ut, men det är bara att hålla tummarna för att de klarar den här kyliga vintern och växer på sig. Amerikanska blåbär och en svartvinbärsbuske står på önskelistan för 2011 i den delen av trädgården. Mer plantering kommer det att iaf bli under 2011.

Kram från Nöbbele och

6 kommentarer:

linnea-maria sa...

Otroligt vad du har hunnit i trädgården under ett år! Jag har också tujor som är gallrade nedtill. Jag funderar på om det går att plantera något under dem om man fyller på med ny jord. Vad ska du göra med dina?
Gott nytt år /Therese

Med fingrarna i (j)orden sa...

Så mycket du har hunnit med på bara en säsong. Lycka till med fortsättningen!
Eva

Laila sa...

Du har verkligen arbetskapacitet utöver det vanliga! Den där trädgården kommer du att förvandla till en lustgård inom några år!
Trevlig idé med "gästbok"!
Ha det gott!/Laila

Marie-Nostalgi och Romantik sa...

Tänk att det är ett år sedan du köpte det... Ja tiden går fort... Men det har ju hänt en hel del också!
Kram
Marie

Anja sa...

Jag är stum av beundran Eva Linnea!
Vad du har varit duktig och så fint det ser ut efter bara ett ynka år!/Anja

Viola sa...

Du har verklgien gjort under med din trädgård, här vräker snön ned och mera ska komma, är så trötter på snöeländet, kramen