söndag 20 februari 2011

Ekologisk trädgårdsodling: Helg 1 – Beskärning

Nu har äntligen min kurs i ekologisk trädgårdsodling startat och första kurshelgen är avklarad.
Utrustad med MYCKET varma kläder, sekatör, arbetshandskar, papper & penna och kursbok åkte jag till Överjärva Gård (Stockholm) tidigt (iaf för mig tidigt!) på lördagsmorgonen. Vi ska vara på Överjärva Gård alla kurshelgerna. Jag hamnade i ett område i Ulriksdal som jag aldrig har besökt och inte visste att det fanns. Ett jättefint ställe med gamla hus, ett museum, utegående får, hästar och några fina små hus och några större lador. Det ska bli spännande att återvända till denna fina kursplats alla gånger under året och se årstidernas växlingar. Läs mer om Överjärva Gård här om du har lust.
header
Överjärva Gård - en lantlig oas mitt i stan

Kurslokalen ligger i “Naturskolan” alldeles intill kafét Hästskostallet (bilden nedan från deras hemsida).
9c29016814
Det praktiska momentet gjordes på en gammal äppelodling i Bergshamra på söndagsförmiddagen. Det var 20 grader kallt när jag åkte hemifrån (båda lördag och söndag morgon), men det hann bli betydligt varmare innan vi med stegar, sekatörer & sågar kom fram till äppelodlingen. Som tur var!
Det är absolut inte optimalt att beskära äppelträd i den hör kylan fick vi lära oss, men det var bara att gilla läget och göra kursmomentet. Det gick riktigt bra kan jag säga så här efteråt, men innan var jag nog lite fundersam om hur det skulle gå. Som ni ser på bilderna sken solen och det kändes riktigt nyttigt med frisk luft och en promenad. Men det var skönt att komma in i värmen efteråt och äta lunch.
IMG_1177IMG_1178
IMG_1176IMG_1181
IMG_1185
IMG_1172IMG_1173
Vi ska titta till “våra” träd några gånger under säsongen och givetvis till hösten för att ta till vara äpplena. Vi får hoppas det blir några!

Nu ska jag smälta alla intryck från kursdeltagarna, kursledaren, kursmomentet beskärning, kurslokalen, Överjärva Gård (hela anläggningen) och äppelodlingen. Jag kan inte riktigt smälta att detta lilla fina paradis har varit helt okänt för mig. Jag borju inte så längt därifrån och ändå har jag inte vetat om det. Jag skäms.
En titt i kurslitteraturen ska jag också hinna med innan vi träffas igen om 4 veckor.
KURSLITTERATUR (bl.a.):
9151852578

Jag hade bläddrat lite i boken innan och det är verkligen en “bibel”. Det verkar som om “allt” är med.
16D6695C8B138ABE3354D14E0153A097_thu

PS. Du är väl med i min utlottning av biljetter till “Rum & Trädgård” på Kistamässan i Stockholm 10-13 mars? Klicka här så kommer du till utlottningen. Sista dagen är 27/2. DS

6 kommentarer:

Gela sa...

Vid överjärva har jag varit många gånger. Håller man på och bygger i gammal stil som vi så är det bra att känna till överjärva.
Läste om den kursen, roligt att du berättar om hur kursen är. Ha en fin kväll/Gela

Annika Christensen sa...

Oj oj vad mycket snö ni har kvar men ack vad härligt det ser ut.
Ett säkert vårteckan från dig och det tackar jag för.
Verkar både kul och bra med kurs.
Ha det gott
annika

♥ Hannele på Hisingen sa...

Beskärning är det roligaste jag vet :)

bakom berget sa...

Vilken rolig kurs! Jättebra att lära sig sånt ju. Hoppas du får en fin kommande vecka nu! Kram från Åsa.

Merja sa...

Spännande! Skulle behöva lite mer kunskaper om just beskärning. Här har jag kapat och sågat lite hur jag tyckt...
Mässan vore kul men har inte tid just nu.
Ha det gott!

Anmaja sa...

Intressant kurs - om intresse finns för trädgårdsabete verkar det jättekul. Nu finns ju inte det intresset i någon större utsträckning hos mig, men jag kan förstå din förtjusta känsla.

Jag är inte med i din tävling denna gång mest för att tiden inte passar. Hoppas någon vinner som är intresserad och kan gå på mässan!

Kram till dej från mig.
Anna