söndag 10 april 2011

Ekologisk trädgårdsodling, kurshelg 3 – Djupbädd & drivbänk

Nu har vi haft kurshelg 3 på Överjärva Gård. Temat för helgen var jorden (som vi odlar i). Ett stort och viktigt avsnitt inom ekologisk odling, eftersom man inte använder någon form av konstgödning utan berikar och bearbetar jorden med naturligt förekommande “tillsatser”. Mycket teori, men otroligt intressant.
Så här ser odlingslotten ut (från NO) nu i april:
IMG_1611
Vi kunde (äntligen) börja gräva i våra lotter och även “installera” en drivbänk vid sidan om lotterna.
IMG_1611a
Vi började med att gräva för en djupbädd. Vi grävde ut en ca 60 cm bred, ca 3 m lång och ca 20 cm djup “grop” i den delen av odlingslotten som ska ha de mest näringskrävande växterna.
IMG_1617IMG_1619
Sen lade vi i kvistar & grenar i “gropen” för att få det lite luftigare och efter det lassade vi i fårgödsel.
IMG_1620
IMG_1621a
Efter fårgödslet lade vi på halm och den urgrävda jorden och blandade de tre komponenterna till en “lagom” & jämn blandning. Ett ganska tungt och svettigt jobb. Vi hämtade fårgödslet en bra bit från odlingslotten så bara det tog ju på krafterna.
IMG_1625IMG_1627
Sista lade vi tillbaka “finjorden” som vi skalat av från det översta lagret på odlingsbädden, innan vi satte i gång att gräva.

Söndagens utepass började med att vi gjorde en gång mellan djupbädden och resten av den av odlingslottens fjärdedel som den ligger i. Vi toppade djupbädden med kompost och spred ut kompost även på resten av den näringskrävande fjärdedelen. 
IMG_1630IMG_1631
IMG_1633
Aha, det blev en gång till!
Allt för att man lätt ska kunna komma åt och rensa och gallra.

Sen var det dags för drivbänken och den första sådden.
IMG_1639IMG_1643
IMG_1644IMG_1646
Gruppen fick en fjärdedels drivbänk att så i och min grupp satte ruccola, sallad & rädisor och när det var klart lade vi på fönsterglas (enkla).
IMG_1648IMG_1649
En drivbänk kräver ju passning morgon & kväll när det har grott och de små plantorna behöver luftas under dagen och läggas om på kvällen. I veckorna har vi god hjälp av C, men under helgerna får vi sköta detta själva enligt ett uppgjort schema.

Så nu kan man väl säga att kursen har börjat!

Nu är kroppen ganska mör och ansiktet känns rödblommigt av den go’ a solen som har lyst på oss båda dagarna.
16D6695C8B138ABE3354D14E0153A097

5 kommentarer:

4U2! sa...

Mycket arbete.

bakom berget sa...

Oj oj vilket jobb! Tungt men kul förstår jag. Jag önskar att jag oxå kunde få gräva lite, men här protesterar ryggen hej vilt bara jag tittar på spaden. Jag får hålla mig till lite lättare göromål så länge. Du sover väl gott efter en dag där på gården förstår jag :)
Hoppas du får en härlig ny vecka nu. Kram/ Åsa.

Viola sa...

Härligt..finns inget bättre än att få jobba i trädgårddslandet, det blev en kanonhelg, kramen

Glädjekällan sa...

Vad roligt det ser ut.
En djupbädd tänkte jag maken skall få gräva till mina luktärter. Nu återstår det snart att se om han tänker likadant :-)
Ha det gott
Birgitta

maria sa...

åh vad kul att se vad ni gör! Drivbänk låter ju perfekt, det nöjet fick vi inte förra året. Men fick ni inte lägga en kompostlimpa också? För oss var det sista momentet på den här helgen och då var man inte så tuff längre efteråt :]