söndag 3 april 2011

Ekologisk Trädgårdsodling–Hemuppgift 2

Här lyser flitens lampa över mitt matrumsbord. Det får fungera som arbetsbord nu när det “normala” arbetsbordet är belamrat av frösådder.
IMG_1574

Hemuppgiften till nästa gång i trädgårdsodlarkursen är att planera en köksträdgård.
Vad passar då bättre än att planera för den köksträdgård jag ska anlägga i Nöbbele? Jag kollade hur jag skulle kunna utöka den köksträdgård som jag började med förra året, nu när jag var nere i Småland i veckan.

Nu finns planeringen iaf på papper.
IMG_1566IMG_1567
IMG_1568IMG_1569
Nu återstår det “bara” att köpa fler pallkragar (MINST 5 stycken, gärna 21), några fröer till, sättlök, mer jord och samla fler kottar till gångarna mellan pallkragarna innan jag kan sätta i gång och utöka den anläggningen som jag påbörjade förra året. Det låter ju lätt, men puh det blir en himla massa jobb! Jag gör som jag gjorde förra året, jag lägger pallkragarna direkt på gräsmattan, grundar med tidningar, vattnar och fyller på med jord. I år har jag lite kompost att lägga i men det kan nog inte skada att tigga lite höns/stall-gödsel från någon av gårdarna runt om.

I 4 av pallkragarna kommer jag att sätta potatis (Amandine), en gröda som inte kräver så välgödslad jord, och tagetes (för att hålla skadeinsekter borta).
I de 4 nästa kommer jag att sätta medelkrävande grödor som rödbetor, morot (2 sorter), krasse och lök (3 sorter).
Följande 4 pallkragar kommer att få husera gröngödselväxter som störskärböna (som heter Eva), honungsört, subklöver, rajgräs och ringblommor.
I de sista 4 pallkragarna kommer jag att sätta de grödor som kräver mest välgödslad jord; jordärtskocka (kvar från förra året), squash ( 2 sorter) och ruccola.
Där kommer jag också att, i september-oktober, peta ner de vitlöksklyftor som ska bli vitlök 2012. I den fyråriga växtföljden kommer de medelkrävande 4 pallkragarna nämligen att hamna där 2012.
Hänger ni med?

Till påsk sätter jag i gång.

En skön och frisk vecka önskar
evalinnea
Jag känner mig rätt ok, men jag blir hemma i morgon också.

3 kommentarer:

Cilla sa...

WOW, vad duktig du är! Jag kämpar för att lägga grunden i vår "nya" trädgård. Flyttar trädgårdsgångar mm.

Cilla♥

Livsnjutaren sa...

Visst är det härligt med planering. Titta gärna in hos mig och se min skiss jag gjorde i veckan över min köksträdgård jag ska anlägga nu. Jag har ju hästar så gödsel behöver jag inte be om;)
Har ett fönster som ser ut som hej kom och hjälp just nu. Helt fullproppat med frö-sådd. Men det struntar jag i ,jag älskar´t.

♥ Hannele på Hisingen sa...

(jag har aldrig använt konstgödsel
och haft egen kompost tjugo år :)