fredag 15 juli 2011

Perennrabatten i Nöbbele forts.

IMG_2703IMG_2700
IMG_2698
Efter en himla massa skottkärror med sand, en himla massa gräsklipp och en himla massa krattande började det “mödosamma” arbetet att fylla perennrabatten med alla de växter som jag har planerat.
De “fådda” växterna; lammöron, vit gurkört, röllika, digitalis, anisisop, spansk körvel och trädgårdsblåklint är satta och luktärten är frösådd (undrar om det hinner bli nå´t!?).
En liten växt som jag fick med mig från Maria i helgen ska få bli marktäckare under de tujor som bildar “vägg” i rabatten. De kommer att krypa fram och kanske även krypa ut på uteplatsen, som ligger alldeles bakom, hoppas jag.
IMG_2682IMG_2683

Jag har kompletterat de “fådda” växterna med perenner från Styragårdens Trädgård HB, en handelsträdgård alldeles här i närheten. En fantastisk liten (rörig & hemtrevlig) “butik”.
Dit kommer jag absolut åka igen.
Jag köpte myskmalva (Malva moschata), malört (2 sorter, japansk & vit (Artesima ludoviciana ´Valerie finnis´)) och röd rudbeckia “alba” (alltså VIT).
När växterna var planterade lades ytterligare ett lager med ca 5 cm gräsklipp ovanpå, så så här ser det ut nu. Som en skänk från ovan kom det ett välsignat regn och hjälpte till att vattna.
IMG_2705
Så nu är det bara att vänta tills nästa år och se om växterna har överlevt detta experiment. Det ska verkligen bli spännande att se hur det tar sig ut nästa vår och sommar.

Jag köpte även vit (th. sep,´Albus´) & rosa/lila backtimjan och gråtimjan till kanten kryddgården på Styragården. Kryptimjan (Thymus praecox minor) kommer från Plantagen. Fattas det någon timjan nu? Jo, citrontimjan! Det måste ju bara finnas med!
IMG_2684IMG_2685
IMG_2686IMG_2688
16D6695C8B138ABE3354D14E0153A097

7 kommentarer:

Vitsippan sa...

Hejsan !

Gillar Backtimjan.

Vildvinet har tagit över allt, så nu är det bara lökväxterna som klara sig, satte ju en Kärleksört bakom och framför, kanske de kan klara sig.
Min elaka granne sa att jag fick riva ner vildvinet från tegelväggen.
Gjorde det, men ser att det växer upp från andra våningen på väggen.

Mina gula plommontomater har inte börjat blomma än.Hinner nog inte bli något ätbart.

Kan förstå att det är fin och skönt i Småland.

Kram Mi

Berit sa...

härligt med en helt ny rabatt och ha och härja i:)
Ha en underbar dag!!

Cilla sa...

Ser trevligt ut. Av erfarenhet vet jag att första året ser det inte mycket ut för världen , men nästkommande år blir det bättre och bättre. Jag har aldrig haft råd att köpa en "hel" rabatt utan pusslar och fixar med loppisplantor och omplantering. Det tar sin lilla tid men resultatet blir bra till slut.

Cilla♥

Anja sa...

Du har då att göra! Den nya rabatten kmommer att bli kanon om ett år eller så, det tar ju lite tid för växterna att etablera sig. Skall bli kul att få se bilder nästa år./Anja

Laila sa...

Spännande experiment! Kommer att följa det med stort intresse och göra ett eget liknande försök. Ditt råd att finfördela örtklippet som vi får låter vettigt.
Vi har varit på Gotland några dagar och inspekterat svärmormors nyinköpta gotlandsgård. Fantastiskt vacker men otroligt mycket att åtgärda eftersom stället har stått obebott i trettio år. Trädgården en djungel men med Tasha-Tudor-potential!
Kram

Viola sa...

Vad du joobar och fint det blir det...här är det fortfarande tufft, alldeles för tyst och tomt..

Ses vi på lördag? kram

Madame C sa...

Oj, vad mycket fint du har i rabatten. Kommer att bli dejligt:) Nu ses vi alldeles snart!
Kram!