Man kan ju undra varför vi firar ett helgon i Sverige? I Italien firar man inte Lucia som vi gör.
Pga de olika almanackorna som har gällt sen vikingatiden har vintersolståndet (den längsta natten) infallit på olika datum under december. Innan den Gregorianska kalendern infördes 1753 inföll vintersolståndet kring Lucia, alltså i mitten av december.
I den längsta natten (kaosnatten) är makter av alla de slag i rörelse och de döda vänder åter.
Den vitklädda Lucian med ljus i håret började (vad man vet) dyka upp i mitten av 1700-talet i Sverige. Troligen är det så att även adeln ville ha en lussebrud, men gjorde henne mer städad för att hon skulle passa bättre in i salongerna. Innan dess, ute bland allmogen, var lussefirandet inte så städat utan fullt av upptåg, superier och en lussebrud som var allt annan än ett helgon. Lussevakans festande kanske är en påminnelse om detta slags firande!?
Ibland gjorde man en lussebrud i halm (se tidigare inlägg om halmfigurer) som kläddes upp.
Ljusgestalten Lucia och Freja har också kopplats ihop. Freja betyder "fru" och hon kommer med ljus och lussekatter för att förebåda solens återkomst, nio dagar innan "den längsta natten" (vintersolståndet). Lussekatterna är ju gula, som solen!
Ja, vad vet man egentligen om det här? Det finns inte mycket nedtecknat utan är tradition och berättelser/sagor. Men det är spännande, eller hur?
Ta det lugnt och njut av mörkret!
Tänd ett ljus i stället för att "förbanna" det!
Kram Eva Linnea
1 kommentar:
trevligt att få lära sig lite...
inte sett en endaste liten lucia idag... men vi har i allafall druckit glögg och pepparkakor.
tak gulliga du för din kommnetar inje hos mig.. den värmde!!
Stor kram
A-C
Skicka en kommentar