Så här 1:a advent och inför alla glöggpremiärer (om man nu inte har fuskat och tjuvsmakat i förväg) måste man ju friska upp sitt minne om vad glögg egentligen är och varför vi dricker det så här års (bara).
På Dufvenkrooks hemsida kan man läsa:
Lite Glögghistoria |
Glögg – en svensk tradition med ursprung i antiken. Ordet glögg kommer från glödga som i sin tur betyder värma upp. Först på 1890-talet blev glöggen en jultradition i Sverige. Ingen vet riktigt hur seden uppstod, men förmodligen var det så enkelt att den varma, söta drycken passade utmärkt att värma sig med under den kalla och mörka midvintern. Även om själva ordet glögg är relativt nytt, så har drycken gamla anor. Redan de gamla grekerna kryddade vin, troligen mest för att piffa upp surt eller dåligt vin. I Sverige har vi druckit upphettat kryddat vin sedan 1500-talet, då kryddor i vin ansågs vara hälsobringande. Gustav Vasas personliga favoritglögg var en blandning av Rhenvin, socker, honung, kanel, ingefära, kardemumma och nejlikor. Inspirerade av den franska drycken Brûlot, började vi under 1600-talet att servera upphettad cognac med smält socker. Efterhand ersattes den kryddade spriten med vin och drycken började mer och mer likna det vi idag kallar glögg. |
Det finns en hel del annat intressant att läsa på deras hemsida också. Bl.a. tips om glöggtilltugg.
I wikipedia kan man läsa:
“Glöggdrickandet är ett stående inslag i den svenska jultraditionen från Första advent till Tjugondedag Knut. Glögg säljs i Sverige mest i november och december. I vanliga livsmedelsaffärer tillhandahålls endast sådana sorter vars alkoholhalt ligger under den högsta tillåtna styrkan 2,25% (Se: Alkohollagen). Övrig glögg, gjord på lättvin eller starkvin, säljs på Systembolaget.
Det är också vanligt att göra egen glögg enligt spritmetoden eller genom att krydda ett rödvin, eventuellt spetsat med annan alkohol.
Tillbehör
Glögg dricks ur små koppar och till detta serveras mandel eller nötter och russin. Det finns för ändamålet avsedda koppar att köpa i handeln, ofta tillsammans med skålar för tillbehören och gryta med varmhållning (oftast med värmeljus). Till glöggen äts pepparkakor och vid Lucia lussekatter.”
På BLOSSA´s hemsida står det också mycket om glögg & glöggens historia.
10 kommentarer:
Vi har faktiskt tjuv-glöggat redan, men en liten mugg av den nya clementin-Blossa blir det nog ikväll. Glad advent!
Eva
Trevlig kulturhistorisk "lektion"!
GOD LILLJUL!/Anja
Ja det var intressant att läsa, tack. MB
Ps. Önskar dig en trevlig 1;a advent.
Hejsan hopp!
Kikar in för att önska en trevlig advent, hoppas allt är finemangs med dig mitt i julstöket :)
kram
Det var både ett vackert och intressant inlägg Eva Linnea. Ha en fin 1:a Advent, vi har tur med vädret :-) Solen strålar här just och då även hos dej ellerhur!
Älskar glögg, dricker dock mest Dufvenkrooks, ha en mysig första advent, kram.
Intressant läsning....) gillar jag...nog ska här njutas utav glögg samt pepparkakor och gorgonzola...det är det som är tillbehören här, ha det skönt denna ljusdag, kramen
Hej glöggflickan, det var roligt att läsa om denna underbara, varma dryck, ska ta mig lite till nu faktiskt
Ha en skön fortsatt kväll, kram Anna
Hoppas du får en riktigkt skön advent kväll.
Tack för all tips om glögg.
Super läcker bild ett riktigkt julkort.
Kram
annika
hej =)
Rolig läsning här blev det så klart glögg & pepparkakaor!
ha det gott!
Adventskram Annica
Skicka en kommentar