tisdag 8 december 2009

TrädgårdsTema – Djuren ute, vintertid

Den här veckan ska vi visa vad vi har gjort & gör för alla djur som är ute vintertid. Jag har inte sett ett enda fyrfota djur av modell större på min tomt, men en jättesöt igelkott förirrade sig in på min tomt en gång i höstas. Undrar var den är nu? Grannarnas katter stryker förbi ibland, men det räknas väl inte?

Däremot finns det ganska gott om tvåbenta djur av både större och mindre modell som flitigt besöker min tomt och då speciellt fågelbordet; skator, kråkor, sparvar och talgoxar. Hjälp vad de skvätter ut frön. De letar efter solrosfröna har jag hört, så nu blir det bara solrosfrön i fortsättningen. Det blir en del roliga överraskningar framemot våren när de utsprätta fröerna börjar gro. Ett år hade jag ett hampfrö som tog sig. Det var en mäktig syn.
14 sep 007Solrosorna som jag hade i somras kom från fågelbordet och det var en hel del havrefrön som tog sig. De var dekorativa torkade.
IMG_3263

Förra året kunde jag ha fågelmataren alldeles utanför köksfönstret och det var jättetrevligt att sitta och titta på småfåglarna som kom och åt frön. I år är det (tyvärr) en trätrall där (min altan) så jag har flyttat fågelmataren till örtagården, men den ser jag inte lika lätt från köksfönstret.21 okt 008Under fågelholken (bara till lyst) hänger det också mat, men den sitter nog illa till för det är ingen som har varit där, vad jag kan se.
IMG_5378IMG_5379IMG_5380

Jag borde kanske ha en fågelmatare på baksidan av huset också?!

Hitta fler bidrag från andra “Djurvårdare” hos Maria på bloggen “Marias Trädgårdsblogg” och lämna gärna ett bidrag du också!
skördetema

TT

6 kommentarer:

Maria Berg sa...

Det var kul med hampafrön som tog sig. Jag hade också några klena solrosor från mitt fägelbord förra vintern men de hamnade i en rabatt med mycket rosa och störde mig rätt mycket.

Häftig fågelbord inte sett det innan alls.
/MB

Hulda sa...

Vad gäller hus, ta det lugnt! Mycket pengar, ska absolut kännas att det kommer att bli bra!Och det kommer fler hus!
Jag kör också med solrosfrön, eftersom de andra hamnar på backen och blir råttmat. Och de vill jag inte föda. Och kikaren och tuben framme, så att man kan ha kul.
Hulda

Lillianna sa...

Är det verkligen Hampa det där??? Tycker det ser misstänkt likt ut nåt som oxå kan komma med fågelfrö och börjar på M och slutar på iana....inte helt legalt att ha i trädgården *fniss*.
Men det kanske har koll!!

Här har vi just nu mest besök av rådjur och hare förutom fåglar i alla storlekar.

/Lillianna

linnea-maria sa...

Hampan är väldigt mäktig och vacker. Vad bra att du tar hand om fåglarna i vinter. Jag har inte hunnit köpa frön än till de små. I mitt förra hus så hade vi 8 katter på 3 villor så jag tyckte inte att fåglarna skulle få mat hos oss för då skulle de bli kattmat istället. Nu bor jag med en allergiker så nu är det fritt fram med fågelmat. Vad spännande att du letar hus. Hoppas att du hittar något du känner för. Det kan vara lite svårt när man flyttar till en stad man inte känner till så mycket. Man vill ju trivas med omgivningen också. Ha en fin vecka. /linnea-maria

Viola sa...

Visst är det så mysigt med småfåglarna...brukar oxå bjuda dom på diverse under vintern, har köpt ett fint rött hus till dom som vi ska hänga upp i helgen, hur har det gått med husplanerna..har du bestämt dig...ha en fin kväll, kramen

Ingela´s blogg sa...

Så fint fågelbord, "vill ha". // Ingela