torsdag 22 juli 2010

Nöbbele del 31 – Ute & Inne

En gren till på klarbärsträdet har fallit offer för min “knipsare”. Tog tillvara bären som fanns på den fallna grenen. Kanske är det moreller som Vitsippan skrev i en kommentar? De är inte goda (sura)men de är fina.

IMG_8495IMG_8497
Vilken är snyggast? Schersminen som jag har ansat (den till höger) eller den som jag låtit vara (den till vänster)?
IMG_8485IMG_8487IMG_8486
Jag vill gärna ta väck en av dem, men jag vet inte vilken. Det får bero till nästa år. Ansar jag båda två kanske båda får vara kvar. De ger en underbar skugga frampå eftermiddagen/kvällen, nästan den enda skugga man kan få på den här sidan om huset.

Jag har trimmat runt Ölandstokshäcken också.
FÖRE/EFTER
IMG_8515IMG_8524IMG_8516IMG_8520
Nu är det snart klippt & trimmat överallt på tomten så nu kommer spaden fram. Några fler blommor ska flyttas och “Gästboken” ska utökas. Jag har fortfarande ingen gräsklippare och trimmern är nog slut, så ett besök på lämplig affär för sådana varor är inplanerat.

bbbbbbbbbbbbbbbb

Trädgårdsmästartvål från Annalunda. Underbar doft och lite “skrubbig”. Kan behövas både på händer och fötter efter en dag i trädgården.
IMG_8482IMG_8483
Hängare och handdukar från loppis.
IMG_8450

bbbbbbbbbbbbbbbb

I dag tar mitt hundvaktarpass slut. Jag har haft sällskap av L´s två hundar i nästan två veckor, medan matte & co har varit i Finland. Det har inte varit lätt för dem i värmen, men de har (nästan) skött sig bra hela tiden.
IMG_8489IMG_8490IMG_8491IMG_8492

bbbbbbbbbbbbbbbb

Nu har mer än halva min semester passerat.Tiden går fort när man har trevligt och solen skiner!
Nu när trädgården är så pass bearbetad så vill jag MÅLA mera. Färg ska inhandlas till de stolar, bord & köksbänk som ska gå från furu till vitt. Det är nog bäst att köpa en STOR burk målarfärg.

Tillfällig blogghörna medan biblioteket/arbetsrummet är målarverkstad.
IMG_8359

bbbbbbbbbbbbbbbb

Man lär så länge man lever
Det är inte säkert att det är Gulltöre utan det kan vara Praktlysing (Lysimachia punctata), den där gula blomman jag visade. Det tror Lena iaf. Det är inte lätt det här med blommor och bilder på blommor. I “wikipedia” ser Praktlysingen ut så här:
220px-Lysimachia_punctata-2
Vitsippan skickade med en länk till “Norsjö Trädgårdssällskap” och där ser Gulltöre ut så här:
PGULLT
Så här såg mina bilder ut:
IMG_8410IMG_8414
Tittar jag lite närmare på de andra blommorna som finns på tomten lutar det nog åt Praktlysing. Det finns blommor längs med skaftet, inte bara i toppen, som det ser ut att vara på Praktlysingen. Men säker är jag inte.


5 kommentarer:

Viola sa...

Här är det full ös förstår jag..den dära gula blomman...i min värld ser den nästan ut som mina kungsljus..en perenn som jag har, och busken...jag paxar för den lummiga, ha en fin helg, kramen

Lenas trädgård sa...

jag tycker du ska spara den du inte ansat! Den andra ser lite gles o tråkig ut, faktiskt....Schersmin ska var full av blommande vita grenar!
Kram! Lena

Vitsippan sa...

Attans också.Var det inte den jag trodde, ändå så lika.Enda raka är att gå till en handelsträdgård, kanske de kan luska ut vilken som är den Du har.

Du ska koka en saftsoppa till de sura bären,kanske med körsbärssaft då.Har frågat mitt X om hans minns hur hans Mamma gjorde.Han minns inte.Synd.

Håller med Lena om att spara Scherminen.De doftar ju ljuvligt.Eller har jag fel.Kaprifol, doftar minns jag.Det hade vo på sommarstället på Ostkusten.men ävern Schersmin.Och den där gula blomman-växten.Tack för en underbar blogg och Dina kommentarer. Kram Marie-Louise

Vitsippan sa...

Googla på Surkörsbär.
(klarbär,moreller)med färgad saft.
Vanligaste sorten skuggmorell.Av den görs saft,marmelad,sylt o.vin. Det står inget om soppa.Kanske Svärmors eget påhittade recept.
Menyse.com (tyvärr ingen bild.)Jag vet inte mycket om allt, men lite om mycket.Så gå inte på allt jag skriver.Jag googlar mycket, om jag är osäker på något. Lycka till !

Vitsippan sa...

Nu hittade jag Din blogg.Det är inte klokt,har så många nu, så jag kan inte hålla reda på dem.
Trot eller ej,har fått ett annat namn på den gula, Byskvaller, fråga mig inte,av vem.Nyss frågat en annan om det var hon.Men hon fattar nog noll.

Såg vilken massa felstavningar på 24/7.Fasar för det.
Gjorde Du "spottsoppa" av klarbären.?
Kallades så för man fick spotta kärnor hela tiden.En husmor tog reda på allt förr, det behöver ju inte vi längre, så fattiga är vi väl inte.Eller ? Kram Marie-Louise