onsdag 6 oktober 2010

Nöbbele del 42 – Höst i trädgården

Gurkörten blommar som aldrig förr.
IMG_9726IMG_9727IMG_9728IMG_9729
Jag hittade en gammal fröpåse “Gurkört” och slängde ner fröna i jorden ganska sent i somras. Mest tänkte jag att det som blir, blir bra kvävegödsel till squashen nästa år. Men oj vad stiligt blått det är i den pallkragen just nu.

Gurkörten samsas i pallkragen med en låg sort av böna, även den från en gammal fröpåse som jag hittade och slängde ner i jorden ganska sent i somras.
En snygg liten skörd blev det iaf.
IMG_9731IMG_9730
Jag slängde alltså ner fröna från båda påsarna i samma pallkrage. Det var dumt, för nu är det bra trång där. Jag trodde inte det skulle  bli så mycket, men det blir en hel del kvävegödsel till nästa år.

De andra pallkragarna är nästan tomma förutom gräslök & persilja, mynta, smultronpallkragen och pallkragen med jordärtskockor + Echinacea.

I stället för att köpa dyr täckbark har jag fått tips om att samla kottar och lägga ut i stället. Återanvändning kanske man kan kalla det också?! Gratis är det dessutom och man får frisk luft när man samlar. Så nu ska jag samla kottar, både gran & tall, och kolla om det stämmer. Barren kan man visst också ta och strö ut. Det ser iaf rätt kul ut! Jag begränsar experimentet till gångarna mellan pallkragarna så länge.
IMG_9745IMG_9744IMG_9747IMG_9746

Växterna jag hade med mig från Stockholm den här gången är i jorden nu. Några påskliljelökar (från ett presentarrangemang), murgröna & vin (marktäckare), en gul ros, en vit klematis och jättedaggkåpa har kompletterat min blivande rabatt på norrsidan om huset. Det ska verkligen bli intressant att se hur den här rabatten ser ut nästa vår och sommar. Antingen en fullständig katastrof eller också helt okej.

Gästrabatten har utökats med några växter från en av grannarnas trädgård; nepeta, timjan och en blå växt (som jag inte kommer i håg vad det var).

Som pricken över i hittade jag fem slängda, men helt okej cerise-färgade pelargoner när jag var ute och plockade kottar tillsammans med barnbarnet A. Här i Nöbbele slänger man allt trädgårdsavfall på ett speciellt ställe och där har jag gjort fynd tidigare. Jag känner mig som en “bag-lady” men om jag tänker att det är återvinning/återanvändning så känns det bättre.
IMG_9741IMG_9743

Mina andra pelargoner står i fönstret i köket och i tvättstugan. Fuchsiorna får stå i gillestugan i vinter. Sen är det bara att hålla tummarna för att de klarar sig när de bara har tillsyn en vecka per månad under vintern.
IMG_9725IMG_9750IMG_9752
Det känns nästan lite synd att ta in blommorna när de är så här vackra, men nu börjar det bli kallt. Vindarna viner runt knuten. Direkt i solen är det underbart (Jag har tom ätit lunch ute) men huga när solen går i moln!

En fortsatt skön dag önskar

3 kommentarer:

Lena/isis sa...

Den blå gurkörten är fin. Jag sådde vit för nåt år sen men den syntes lite dåligt. Blev så blek. Kottar istället för täckbark var ju bra. Kanske man skulle testa. Perfekt att hitta pellisar. Kram

Tigris Predikantan sa...

Barr är bra till Rhododrendon, fick jag höra en gång ... *ler*!

Anmaja sa...

Oj oj många kottar blir det. Kan tänka mig att det är avkopplande att gå i skogen, den tysta skogen och samla. Snyggt blir det dessutom, så bra.
Kram - Anna