söndag 8 maj 2011

Ekologisk trädgårdsodling – kurshelg 4

Ett fantastiskt väder förgyllde kurshelgen!
Vi rensade lotterna, gödslade med kompost, lade wellpapp & halm i gångarna, satte förgrodd potatis & sådde morötter, skördade i drivbänken, lade en ny kompost, sådde gröngödslingsgrödor och planterade kryddor & rabarber i vår “mittbit”.

Här kommer en bildkavalkad över helgens jobb:
IMG_1793
IMG_1800
IMG_1802IMG_1801
IMG_1808
IMG_1794IMG_1798
Många av potatisgroddningarna hade kommit väldigt långt och fått riktigt fina blast redan. Om det blir frost någon natt är det lätt att de blir skadade, så det blev att lägga på fiberduk.
IMG_1826
I samma del av kolonilotten som potatisen (den minst näringskrävande delen) satte vi de första fröna = morotsfrön. I den närande delen satte vi honungsört och blodklöver i en del och subklöver i gångarna. Där ska vi sätta diverse bönor senare, när jorden har blivit varmare.
IMG_1827IMG_1830
R-M hade med sig “rester” från sin kryddträdgård hemma som vi satte i mittendelen av kolonilotten. Rabarbern tronar i mitten.
IMG_1816
Hål grävt för rabarbern och så i med lite kompost!
IMG_1811IMG_1812
Drivbänkarna skattades på sitt innehåll under de två dagarna.
IMG_1789IMG_1792
IMG_1819
Kompostlimpan byggs och blev ca 1 x 1 x 6 m.
IMG_1820IMG_1822
Så här fin ser vår kolonilott ut nu. 
IMG_1828

Komposten som lades förra året flyttades och övertäcktes med halm den också.
Sist men inte minst satte vi på bevattning över natten.
Undertecknad är ansvarig för att springklerna stängs av klockan 6 i morgon bitti!!!!!!!

Söndagen avslutades med ett teoripass om trädgårdsanläggning & –design. Ett jätteintressant område, men det var nog en ganska otacksam uppgift för den externa föreläsaren att prata om det till en ganska utmattad församling som jobbat i trädgården och varit ute hela helgen.

B4D8459A90E00777B95B16475A27756B
evalinnea

4 kommentarer:

♥ Hannele på Hisingen sa...

Kul, jag har odlat ekologiskt utan gifter och konstgödsel hela mitt liv, har haft egen kompost två decennier, köper ingen blomsterjord till utekrukorna längre :)

Kerstin Alvesson sa...

Vilken trevlig helg du verkar ha haft.

Ha det gott, Kerstin

Pysselpalatset sa...

Hej El, vilken härlig kurs du varit på... du kommer att vara en fullfjädrad odlerska innan du flyttar ner... Hoppas du/ni får en vidunderligt skön dag hos Violan... Är visserligen hemma, från syster nu, men helt drenerad på kraft... så nu ska jag bara njuta av trädgård och butik....Allt gott till dig och kör försiktigt... kramar Jeanette

Anja sa...

Hejsan Eva Linnea!

I mitt tycke är just den här typen av kurs bland det viktigaste man kan ägna sig åt när det gäller miljön på jorden. Undrar hur många trädgårdar det finns bara i 'upplysta' Sverige där Round Up och liknande preparat är vardag. Eller övergödsling av rabatter? Det är inga bagateller om man dessutom tar världens alla trädgårdar och jordbruk som odlar på ett resusrsslösande sätt.
Synd att upplägget blev fel så att ni var för trötta för föreläsningen.
Hurraa för alla duktiga trädgårdare som tar sitt ansvar och lär sig något bra som gynnar miljön och den egna trädgårdens mångfald av nyttodjur och bördig jord!/Anja