måndag 11 juli 2011

Perennrabatt i Nöbbele

I Eva Robilds bok “Perenna rabatter” finns en beskrivning på en metod att anlägga en ny rabatt som jag tände på; MAN BEHÖVER INTE GRÄVA (om man inte vill)!! Man lägger helt enkelt sand & gräsklipp direkt på gräsmattan, möjligtvis med ett lager uppblötta tidningar under. Sanden & gräsklippet blandas i lika stora delar och överst, när man har planterat sina växter, lägger man ett ca 5 cm tjockt lager med gräsklipp. Varje år ska man sen fylla på med ett ca 10 cm tjockt lager med gräsklipp. Metoden har utvecklats av trädgårdsmästare Åke Åkerstedt i Sundsvall (enligt Eva). Fiffigt va? Fördelen med den här metoden ska vara att rabatten tinar tidigare på våren och växterna kommer i gång snabbare, gräset tillför växterna den näring de behöver och ger en luftig & syrerik miljö för rötterna. Eftersom ytan är täckt med gräsklipp blir det minimalt med ogräs. De här metoden passar mig som elev på en ekologisk trädgårdsodlarkurs som hand i handsken. Nu har jag gjort en rabatt enligt beskrivningen, men det finns inga blommor eller andra växter i den än.
IMG_2530IMG_2533
Först ut med tidningar, sen på med lite sand, så att inte tidningarna blåste bort, och sen vattna, vattna, vattna.
IMG_2534
Mer sand och så gräsklipp ovanpå det. Gräsklipp fick jag genom att klippa min egen gräsmatta. Den var väldigt oklippt så det gav stor utdelning.
Jag lade sand och gräsklipp
i lager-på-lager och krattade och “vispade” runt med en grep för att blanda.
IMG_2535IMG_2536 
Jag lade ett lager sand och ett lager gräsklipp i totalt 3 omgångar och blandade mellan varje omgång. Det blev 10-15 cm högt. Det var inte det lättaste att blanda sanden och gräsklippet!
Nu återstår det roligaste, planteringen. Perennrabatten har söderläge, så tidiga vårblommor blir ett måste. Färgskalan vill jag hålla i blått/vitt/rosa/ljust lila. Längs ytterkanten kommer ju lavendelhäcken, som svänger om hörnet från kryddgården, att rama in hela rabatten. Läser man vidare i “Perenna rabatter” får man många idéer, alldeles för många. Det gäller att sålla och behärska sig och välja ut någon enkelt och bra “tema”. Helst vill man väl att det ska blomma hela våren-sommaren-hösten och dessutom ska ju rabatten vara snygg på vintern. Eller?
Perenner som jag bespetsat mig på är (folk)medicinskt intressanta och ätbara (med några undantag för att få blommor även på våren och som “utfyllnad”) såsom rudbeckia, gurkört, malva, digitalis, rölleka, åbrodd, malört, groblad, viol, löjtnantshjärta, krokus, snödroppe, scilla, julros, blåklint, blåklocka, lammöron och även några annueller (kan man ju variera år från år).

IMG_2355
IMG_2626

Nu behöver jag många fler lavendelplantor så lavendelhäcken kan fortsätta “runt hörnet” och även rama in perennrabatten. 
Så det är satt massor med sticklingar på lut (till nästa sommar?).
IMG_2569IMG_2574
Som sagt, nu återstår det roliga; fixa växter och plantera dem.
16D6695C8B138ABE3354D14E0153A097

 

4 kommentarer:

Livsnjutaren sa...

Så härligt att läsa om ditt projekt. Har du kollat in min nu färdiga frukosthörna. Jag blev så nöjd. Nu har jag ritat upp en jätterabatt som ska göras på framsidan.Och alla växter är planerade,bara inköpet kvar.
Ska bli spännande att se hur din rabatt blir när du planterat.

Viola sa...

Det där lät ju spännande, ska bli intressant att följa, massor med lavendel låter ju härligt, ha en fin dag i vårt landskap där jag oxå befinner mig, kram

Laila sa...

Men så fint det blir! Tillvägagångssättet låter fiffigt och jag har en rabatt jag skulle behöva utvidga - men det blir svårt att få ihop gräsklipp här. Våra gröna mattor är nämligen inte gräsmattor utan örtmattor. Tror du det går lika bra att lägga på klipp med klöver, brunört, maskrosblad, groblad och röllekeblad?
Kram

Naturlig trädgård sa...

Vilken härlig idé. Ska bli kul att höra hur den utvecklar sig.

Själv har jag roat mig i trädgården på landetr hela dagen, planterat växter från stan, vattnat, rensat, ansat träd och smakat de första hallonen. Ljuvligt!

Trädgårdshälsningar

Annika Belfrage Carlberg